JOE “KING” OLIVER ( 1885-1938 )

Joseph Nathan Oliver va estar un notable trompetista conegut amb el sobrenom de “King” a l’univers musical de Nova Orleans en la època de naixement de la música de jazz. Molts, entre ells el propi Louis Armstrong a qui precissament va descobrir i tutelar Oliver, li assignen un paper fonamental en la creació d’aquest gènere mitjançant la seva mítica formació “King Oliver’s Creole Jazz Band”

Com a interpret va destacar per els seus intents de modificació del so de la seva trompeta sent pioner en l’ús de les sordines. El tema “WaWaWa”és un bon exemple.

NEW ORLEANS JAZZ ( Anys 1900 )

La música de Jazz és un gènere musical nascut a Nova Orleans (Estats Units) a principis de la dècada de 1900. El tret fonamental que identifica aquest gènere és la improvisació instrumental de tots els seus intèrprets.
En els seus orígens resulta molt clara la influència rítmica pròpia de estils com el Blues i el Ragtime combinada amb una instrumentació típica de la banda de carrer (Instruments de vent i de percussió). Més endavant la tuba es substituïx pel contrabaix, el bombo i els platerets per la bateria i s’afegirà el piano.
Un dels musics destacats de l’estil propi d’aquesta ciutat va estar el trompetista Bunk Johnson qui va tocar a la seva juventut com a segon trompeta al costat de Buddy Bolden. Amb el pas dels anys Louis Armstrong el va rescatar de l’oblit al afirmar que va estar un dels seus referents.

CHICAGO JAZZ ( Anys 20 )

Durant els anys 20 un bon nombre de musics emigren de Nova Orleans, bressol de la música de jazz, a Xicago buscant oportunitats laborals. Entre ells també ho fa el virtuós trompetista Louis Amnstrong aleshores segon trompeta de la “King Oliver and his Creole Jazz Band”. Curiosament aquest jove interpret, començarà a gestar un canvi que portaria a posar el solista al capdavant de l’orquestra demostrant que la improvisació podia ser molt més que una simple ornamentació de la melodia passant a crear noves variacions basant-se en els acords de la melodia inicial.

Aquesta autèntica revolució estilística quedarà associada a la ciutat de Xicago i va generar les bases evolutives d’un gènere en continua evolució i amb una clara vocació de experimentació sense límits.

ROCK & ROLL ( Anys 50 )

El Rock and Roll és un gènere musical que naix als Estats Units a principis dels anys 50. Els seus orígens estilístics són el Blues i el Jazz.

Rítmicament es caracteritza per una forta accentuació dels temps dèbils 2n i 4t (marcats per lo general amb la caixa). La formació instrumental clàssica sòl ser d’una o dues guitarres elèctriques (una és la principal i l’altre la rítmica), un contrabaix (substituït més tard per un baix elèctric), i una bateria.

Alguns dels pioners d’aquest tipus de música van estar Elvis Presley, Bill Haley, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, etc. A continuació pots vore i escoltar a Bill Haley qui al 1955, amb la seva formació His Comets, va alcançar un èxit sense precedents amb el tema “Rock arround the clock”