NEW ORLEANS JAZZ ( Anys 1900 )

La música de Jazz és un gènere musical nascut a Nova Orleans (Estats Units) a principis de la dècada de 1900. El tret fonamental que identifica aquest gènere és la improvisació instrumental de tots els seus intèrprets.
En els seus orígens resulta molt clara la influència rítmica pròpia de estils com el Blues i el Ragtime combinada amb una instrumentació típica de la banda de carrer (Instruments de vent i de percussió). Més endavant la tuba es substituïx pel contrabaix, el bombo i els platerets per la bateria i s’afegirà el piano.
Un dels musics destacats de l’estil propi d’aquesta ciutat va estar el trompetista Bunk Johnson qui va tocar a la seva juventut com a segon trompeta al costat de Buddy Bolden. Amb el pas dels anys Louis Armstrong el va rescatar de l’oblit al afirmar que va estar un dels seus referents.

CHICAGO JAZZ ( Anys 20 )

Durant els anys 20 un bon nombre de musics emigren de Nova Orleans, bressol de la música de jazz, a Xicago buscant oportunitats laborals. Entre ells també ho fa el virtuós trompetista Louis Amnstrong aleshores segon trompeta de la “King Oliver and his Creole Jazz Band”. Curiosament aquest jove interpret, començarà a gestar un canvi que portaria a posar el solista al capdavant de l’orquestra demostrant que la improvisació podia ser molt més que una simple ornamentació de la melodia passant a crear noves variacions basant-se en els acords de la melodia inicial.

Aquesta autèntica revolució estilística quedarà associada a la ciutat de Xicago i va generar les bases evolutives d’un gènere en continua evolució i amb una clara vocació de experimentació sense límits.